AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen deden donderdagmiddag een stapje terug. Een licht tegenvallende economische groei in de eurozone zorgde voor enige koersdruk. Verder werd gewacht op de uitkomsten van de EU-top in Riga, waar de politieke leiders onder meer praten over Griekenland.
,,Het is een relatief rustige beursdag. Gezien de opmars de afgelopen dagen blijven de markten redelijk goed liggen. De lage rente en de maandelijkse aankopen van de ECB blijven de beurs ondersteunen. De bedrijfsresultaten zullen naar verwachting dit kwartaal verbeteren en economisch gezien gaat het niet echt slecht'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.
De hoofdgraadmeter in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 500,05 punten. De MidKap bleef onveranderd op 756,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,6 procent.
Groei eurozone afgezwakt
Uit cijfers van marktonderzoeker Markit bleek dat de economische groei in de eurozone in mei iets is afgezwakt ten opzichte van april. De Duitse industrie groeide minder sterk dan een maand eerder en de industriƫle activiteit in Frankrijk ging opnieuw achteruit.
Grootste daler in de AEX was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco met een min van 1,9 procent. Olieconcern Shell was de grootste stijger met een plus van 0,8 procent. In de MidKap ging navigatiebedrijf TomTom aan kop met een winst van bijna 7 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley.
Ballast Nedam
Ballast Nedam (plus 15,7 procent) maakte een wilde rit op Beursplein 5. Sinds het bouwbedrijf dinsdag aangaf te praten met een aantal buitenlandse partijen over een fusie of overname, is het aandeel flink in waarde toegenomen.
In Londen verloor Royal Mail 0,4 procent, ondanks beter dan verwachte winstcijfers. De Britse post- en pakketbezorger wist zijn winst afgelopen jaar te vergroten, ondanks hevige concurrentie op de markt voor pakketten. De omzet bleef vrijwel onveranderd.
De euro stond op 1,1174 dollar, tegen 1,1080 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,3 procent tot 59,76 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 65,83 dollar per vat.
In dit artikel gaat het over de Europese effectenbeurs die een stapje terug deed. De tegenvallende economische groei zorgde ervoor dat de koersdruk veranderde. De markten bleven goed liggen, dit kwam onder meer door de lage rente en de maandelijkse aankopen van de EBC. Ook wordt er in het artikel aangegeven dat de economische groei in mei net iets minder is dan in april van dit jaar. De industrie in onze buurlanden groeide ook minder hard. Verder beschrijft het nog verschillende bedrijven welke meer of minder in waarde zijn toegenomen
Rianne Mulder
Reactie plaatsen
Reacties