Nieuwsberichten

Beurzen doen stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen deden donderdagmiddag een stapje terug. Een licht tegenvallende economische groei in de eurozone zorgde voor enige koersdruk. Verder werd gewacht op de uitkomsten van de EU-top in Riga, waar de politieke leiders onder meer praten over Griekenland. ,,Het is een relatief rustige beursdag. Gezien de opmars de afgelopen dagen blijven de markten redelijk goed liggen. De lage rente en de maandelijkse aankopen van de ECB blijven de beurs ondersteunen. De bedrijfsresultaten zullen naar verwachting dit kwartaal verbeteren en economisch gezien gaat het niet echt slecht'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen. De hoofdgraadmeter in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 500,05 punten. De MidKap bleef onveranderd op 756,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,6 procent. Groei eurozone afgezwakt Uit cijfers van marktonderzoeker Markit bleek dat de economische groei in de eurozone in mei iets is afgezwakt ten opzichte van april. De Duitse industrie groeide minder sterk dan een maand eerder en de industriële activiteit in Frankrijk ging opnieuw achteruit. Grootste daler in de AEX was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco met een min van 1,9 procent. Olieconcern Shell was de grootste stijger met een plus van 0,8 procent. In de MidKap ging navigatiebedrijf TomTom aan kop met een winst van bijna 7 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley. Ballast Nedam Ballast Nedam (plus 15,7 procent) maakte een wilde rit op Beursplein 5. Sinds het bouwbedrijf dinsdag aangaf te praten met een aantal buitenlandse partijen over een fusie of overname, is het aandeel flink in waarde toegenomen. In Londen verloor Royal Mail 0,4 procent, ondanks beter dan verwachte winstcijfers. De Britse post- en pakketbezorger wist zijn winst afgelopen jaar te vergroten, ondanks hevige concurrentie op de markt voor pakketten. De omzet bleef vrijwel onveranderd. De euro stond op 1,1174 dollar, tegen 1,1080 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,3 procent tot 59,76 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 65,83 dollar per vat.

Lees meer »

'Kwaliteit beleggingsadvies moet beter'

Veel banken en vermogensbeheerders moeten volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nodig de kwaliteit van hun beleggingsadvies verbeteren. Bij het merendeel is de dienstverlening nog onder de maat, schrijft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vrijdag op basis van onderzoek bij 13 ondernemingen. Volgens de toezichthouder ontbreekt in een aantal gevallen een goede methode om beleggingsportefeuilles te bekijken. Veel onderzochte ondernemingen letten bij hun analyse alleen op het rendement, waardoor de kosten en risico's van een portefeuille te veel onderbelicht blijven. Ook verdient de inventarisatie van gegevens over de cliënt meer aandacht, aldus de AFM. Verder is verbetering mogelijk bij de controle of een beleggingsportefeuille wel past bij een bepaalde cliënt. De onderzochte bedrijven hebben AFM inmiddels toegezegd dat zij de kwaliteit van beleggingsdienstverlening zullen verbeteren. Een aantal partijen heeft ook al maatregelen genomen. Provisieverbod Volgens de AFM is de kwaliteit van de beleggingsdienstverlening tegenwoordig extra belangrijk, nu klanten voortaan rechtstreeks betalen voor advies na invoering van het provisieverbod voor beleggingsondernemingen. De Nederlandse Vereniging van Bank (NVB) wijst er in een reactie op dat banken de afgelopen jaren ook al flinke stappen hebben gezet om de kwaliteit van hun beleggingsdienstverlening te vergroten, ''ook op andere aspecten dan de AFM in het onderzoek heeft betrokken.''

Lees meer »

DNB: historische stijging aandelenmarkt

De waarde van beursgenoteerde Nederlandse aandelenfondsen is in het eerste kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal met 101 miljard euro gestegen, tot in totaal 735 miljard euro. Het is de grootste toename sinds het laatste kwartaal van 1999. De stijging komt hoofdzakelijk door oplopende koersen. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) maandag. Sinds 2007 was de omvang van de Nederlandse aandelen bovendien niet boven de 700 miljard euro uitgekomen. Het dieptepunt werd in het eerste kwartaal van 2009 bereikt met een marktwaarde van 266 miljard euro. Sinds de opleving van de Nederlandse aandelenbeurs vanaf medio 2011 namen meer Nederlandse bedrijven een beursnotering, aldus DNB. Zo kregen in het afgelopen kwartaal bedrijven als GrandVision, Lucas Bols en Refresco Gerber een nieuwe beursnotering. Het totale bedrag aan nieuwe aandelenuitgiften kwam in het eerste kwartaal uit op bijna 1,6 miljard euro tegenover 850 miljoen euro in het laatste kwartaal van 2014.

Lees meer »

OCI houdt bedrijfresultaat op peil

AMSTERDAM (AFN) - Kunstmestbedrijf OCI wist zijn bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal op peil te houden ondanks een omzetdaling. Dat blijkt uit een tussentijds handelsbericht dat het aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijf woensdag presenteerde. De omzet daalde volgens het bedrijf door een lager verkoopvolume, terwijl het bedrijfsresultaat (ebitda) toenam dankzij een lagere aardgasprijs, een solide Europese markt en een hogere bezettingsgraad bij dochterbedrijf Sorfert in Algerije. Het verkoopvolume daalde met 23,7 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2014 en met 6 procent ten opzichte van het vierde kwartaal. De daling is grotendeels toe te schrijven aan het buitenwerking stellen van een fabriek in de Verenigde Staten en een ,,significant'' lagere productie in Egypte. OCI, dat in het kwartaal zijn bouwdivisie verzelfstandigde, wist zijn schuldenlast ten opzichte van 31 december met 4 procent te verlagen tot 4 miljard dollar. Dat was naast een verbeterde kasstroom te danken aan een onderhandse plaatsing van aandelen ter waarde van 151 miljoen euro en aan positieve wisselkoerseffecten

Lees meer »

'Vertrouwen particuliere beleggers op nieuw hoogtepunt'

Het vertrouwen onder particuliere beleggers is gestegen naar het hoogste niveau in bijna acht jaar tijd. De zogenoemde Beleggersbarometer, een maandelijks indexcijfer van ING, komt in april uit op 148 punten. Dat is een fractie hoger dan vorige maand, toen optimistische beleggers ook al duidelijk in de meerderheid waren. Particuliere beleggers beoordelen de economische situatie in Nederland nog positiever dan in maart. Vorige maand zag twee derde de Nederlandse economie versterken. Deze maand is dat 77%. Waarschuwing Bob Homan, hoofd beleggingen bij ING, deelt het optimisme van de beleggers en stelt dat de wereldwijde financiële markten positief worden beïnvloed door ‘duurzaam economisch herstel’ en ‘soepel monetair beleid’. Homan verwacht dat deze ontwikkeling doorzet. ‘Daarom blijven wij positief over beleggen in de meer risicovolle beleggingscategorieën zoals aandelen en vastgoed.’ Toch heeft hij ook een waarschuwing: ‘Door de sterk opgelopen koersen is het risico van sterke volatiliteit toegenomen. Het is goed als beleggers hiermee rekening houden.’ Van de ondervraagde beleggers zegt een derde ‘enigszins verontrust’ te zijn over de hoge beurskoersen. Dat leidt echter niet altijd tot een andere beleggingsstrategie, want 43% van deze groep geeft aan zich aan zijn plan te houden. Ongeveer 21% stopt tijdelijk met bijkopen en 23% neemt wat winst.

Lees meer »

Maak jouw eigen website met JouwWeb